Rico Brando, een mysterie.
Hij gedroeg zich zeer anti-Duits.

Eind 1942 vestigde zich in Dalen het gezin van Rico Brando, bestaande uit vader, moeder en drie kinderen.Hoewel er in het dorp tientallen woningzoekenden waren, kreeg Brando onmiddellijk een leegstaand huis aan de Noordwijk toegewezen.De kinderen Jeanet, Yvonne en Eddy gingen in Dalen naar school en spraken evenals hun ouders uitstekend Nederlands.De vrouw van Rico Brando kwam zelden op straat en dus maakten maar weinig Dalers met haar kennis.

Dat gold beslist niet voor haar echtgenoot, die zich met iedereen en alles bemoeide.Hij was wat aan de kleine kant, had een donkere huidskleur en werd algemeen "De Italiaan" genoemd.Rico was kleermaker geweest.Al snel ging hij aan 't werk bij zijn overbuurman, die hetzelfde beroep uitoefende.

Hij gedroeg zich zeer anti-Duits en luisterde naar eigen zeggen elke dag stiekem naar de Engelse radio.Bij kapper Zwiers vertelde hij hierover regelmatig spannende verhalen.Heel veel Dalers geloofden hem.Toen hij op een morgen door de Groenen werd gearresteerd en lopend door het dorp naar "De Vondel" weer gebracht, zei menigeen:"Zie je wel!Hij is toch van de goede kant!". Diezelfde middag om een uur of vier was hij echter weer vrij en dat zette verschillende kritische dorpsbewoners toch aan het denken.Was die Italiaan werkelijk wel zo goed?

Tijdens de hongerwinter haalde hij persoonlijk met paard en wagen, geleend bij een N.S.B.er, een aantal kinderen uit het westen.Geruime tijd daarvoor had hij al verschillende gezinnen bereid gevonden hen onderdak te verlenen.Dalers, die hem buiten het dorp hadden zien rijden, vertelden later, dat hij al ter hoogte van De Loo een Duits uniform had aangetrokken.

Daartegenover stond weer het verhaal, dat hij kort voor de bevrijding van Dalen vier Duitsers ontwapende en hen onder bescherming van een witte vlag naar Coevorden had gebracht.Toen na 10 April de B.S het zogenaamde Oranjehuis betrok, had hij ook hier weer het hoogste woord zonder zelf bij de organisatie te behoren.Tot enkele dagen na de bevrijding vier mannen van het Militair Gezag hem hier arresteerden. Geboeid werd hij weggevoerd en nooit meer heeft men in Dalen iets van hem vernomen.Ook niet van zijn gezin, dat kort na de gevangenneming vertrok.


Last update: 22-02-2008 by www.herdenking.nl